19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Tvarohový trhanec

Název Množství a jednotka
měkký tvaroh 500 g
hrubá mouka 50 g
máslo 40 g
strouhanka 20 g
vejce 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a citronovou kůrou z půlky citronu. Přidáme tvaroh, mléko, strouhanku a dobře promícháme. Lehce vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků a nakonec hrubou mouku. Těsto nalijeme do dobře vymaštěného pekáče a zvolna pečeme asi 35 minut. Upečený trhanec roztrháme pomocí dvou vidliček a dáme ještě na pět minut zpět do trouby. Hotový trhanec polijeme malinovým (nebo jiným) sirupem a pocukrujeme.

Tip:
Místo sirupu můžeme trhanec polít rozvařeným ovocem (rozvarem), javorovým sirupem, nebo můžeme přidat čerstvé ovoce.


 


RECEPTY

Kapustová krémová polévka

Postup: Cibuli a špek nakrájíme nadrobno a na másle orestujeme. Přidáme nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Květákové placičky

Postup: Uvařený květák rozmačkáme vidličkou, přidáme vajíčko, nadrobno nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Pirátské špagety

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Rybí filé (tresku, lososa nebo použijeme... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolové lusky na česneku

Postup: Fazolové lusky /čerstvé očistíme/ povaříme asi 3 minuty v osolené vodě.... zobrazit recept

RECEPTY

Žampióny plněné krůtími játry

Postup: Krůtí játra (nebo kuřecí, je to jedno) nakrájíme na malinké kostičky a opečeme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova se nachází v Moravskoslezských Beskydech na úpatí...